Mekhitar Ghazaryan (22)


Hoewel zijn ouders zelf geen muziek maakten, hadden zij een heldere droom voor hun zoon: hij zou concertpianist worden en met 11 jaar schreven zij hem in bij de muziekschool. ‘Muziek heeft mij niet zomaar gekozen. Ik vond muziek maken altijd mooi, maar noten leren spelen was niet mijn ding. Toch weet ik nu, dat niets voor niets gebeurt en begrijp ik heel goed waarom ik de weg van de muziek gevolgd ben.’, aldus Mekhitar.
Hij heeft vertrouwd op zijn kracht toen hij met 16 jaar als vluchteling uit Armenië naar Nederland kwam en is inmiddels 3e jaar bachelor student klassiek piano bij Ellen Corver aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij hoopt ook na zijn examen bij haar zijn masters te doen. ‘Ellen inspireert mij enorm, omdat zij mij laat zien dat als je ervoor gaat, je het onmogelijke mogelijk kan maken in je studie en je leven.’ Hij geeft inmiddels ook zelf les en geniet ervan om op zijn beurt weer anderen te inspireren. Mekhitar heeft een voorliefde voor solo spelen en houdt van kamermuziek. ‘Samen muziek maken is echt een vak apart. Je let veel op elkaar en, samen werk je aan iedere maat en articulatie. Dat helpt weer voor je solospel, omdat je veel instrumentaler denkt en je meer ontdekt in de muziek. En met veel oefening ontwikkel je jezelf tenslotte tot een hoog niveau.’
Zijn solo spel bracht hem al op het podium van het Muziekgebouw aan ’t IJ en een samenwerking met het Nederlands Blazers Ensemble. In een TEDtalk vertelde hij over klassieke muziek en zijn leven.