Fjes

Heb jij  veel plezier in fluitspelen, dan vind je het vast leuk om samen met andere fluitleerlingen meer te leren en samen te spelen.

Naast je eigen fluitles organiseert Neflac voor fluitleerlingen van 9 t/m 12 jaar meerdere Fjes-middagen per jaar. Samen met je fluitlessen bij de eigen docent heb je zo een supergaaf fluitjaar waarin je met sprongen vooruit gaat, het leuk bijft vinden om fluit te spelen, en vriendinnetjes/vriendjes krijgen die ook fluit spelen.

Iedere Fjes-fluitmiddag heeft een eigen docent en alleen daardoor zijn ze al totaal verschillend van aanpak en invulling. De docenten zijn Maaike van der Linde/Geerte de Koe, Francien Post en Gerda Thorn. Ook al komt een docent het volgende jaar weer, dan is de inhoud van de Fjes-middag toch weer heel anders. Dus ook ben je eerder geweest, , je wordt opnieuw verrast met een leuke en leerzame middag.

Je kunt aan iedere Fjes-middag meedoen en op ieder moment beginnen. Meedoen aan alledrie de Fjes-middagen in een jaar is wel veel leuker dan er alleen maar eentje te volgen en het helpt je ook om fluitspelen superleuk te blijven vinden, alleen al omdat je veel samenspeelt met andere kinderen en je je vriendjes en vriendinnetjes van andere Fjes-middagen weer ziet. Zo trek je samen op en leer je samen heel veel bij!

De Fjes-middagen zijn op zaterdagmiddag van 2 tot 5 uur. Het zijn: Turbo-academie, Winteracademie en Lente-academie, en dan hebben we voor 12-jarigen (of na de grote vakantie in groep 8) daarnaast nog een dag Zomerfluit. Lees meer over doel, aanpak en inhoud bij de betreffende Fjes-middag.

De docenten aan het woord:

Francien:

Al sinds 2012 verzorg ik lessen aan de F-jes leerlingen van NEFLAC. In die lessen probeer ik op een leuke, afwisselende, inspirerende manier allerlei aspecten van het fluitspel aan te pakken. Natuurlijk spelen we veel leuke samenspel stukken. Maar ook werk ik in themalessen aan bijvoorbeeld adem, houding of klank. We gaan wat dieper in op zaken waarvoor in de wekelijkse fluitles niet altijd tijd is. Ik probeer de deelnemers altijd naar huis te laten gaan met leuke tips en nieuwe ideeën om allerhande fluitproblemen te lijf te gaan.Gerda volgt een speelse, afwisselende aanpak met leuke en mooie muziek. Er komen in deze workshop allerlei fluit-basics voorbij, waardoor een leerling aan het eind van de dag helemaal opgeladen naar huis gaat en frisse zin heeft om zelf lekker verder te studeren. De ontdekking dat er nog veel meer kinderen in Nederland met dwarsfluitspelen bezig zijn werkt enorm stimulerend.
Leerlingen van elk niveau zijn van harte welkom, ook als ze nog nooit hebben samengespeeld of niet vloeiend muzieklezen. Voor hen zijn er altijd eenvoudige partijen aanwezig. Er wordt gewerkt aan een goede fluithouding, een mooie toon, samenspel, leuke ademoefeningen, op het gehoor spelen en Music Mind Games voor toonladders en ritmes.
Elke workshop zorgt Gerda voor nieuwe muziek en nieuwe activiteiten. Een leerling kan dus zeker een paar keer mee doen!


Maaike:

Welkom bij een workshop vol van spel en creativiteit! Omdat iedereen nieuw is, zullen we eerst wat spelletjes doen om elkaar beter te leren kennen en de namen te leren. Om lekker te kunnen fluit spelen, moet je ook lekker in je vel zitten daarom doen we altijd een leuke warming-up en leren we een paar goede ademhalingsoefeningen. 
Als je op fluitles gaat, leer je al snel notenlezen, maar hoe vaak speel je eigenlijk iets uit je hoofd? En maak jij wel eens je eigen muziek, je eigen compositie? En hoe werkt het als iemand je vraagt, improviseer maar iets? 
Tijdens deze workshop leer je door middel van allerlei leuke spellen, dat JIJ met je fluit JE EIGEN muziek kunt bedenken! Dat je allerlei gekke leuke dingen kan gebruiken als inspiratie voor je eigen stuk, bijvoorbeeld een verhaal of schilderij. Ook zullen we experimenteren met improviseren, en zul je ontdekken dat het veel minder eng is als je zou denken. Tijdens deze workshop zullen we ook veel zingen, want zingen en fluitspelen heeft meer met elkaar te maken dan je misschien zult denken. Zeker als je een melodie uit je hoofd wil leren, gaat dat heel gemakkelijk als je het eerst kunnen zingen. Al met al zal een het een dolle muzikale bende zijn in deze workshop, waarin plezier met elkaar en met de fluit voorop staat.


9-jarige over de Turbo-academie:
"We hebben samen veel liedjes gefloten en ook gezongen. Ik vond het ook leuk om bij de masterclasses van de oudere kinderen te kijken en om samen ritmes te doen. Dus ik vond het superleuk."

Fluitdocent over Zomerfluit:
"Ze vindt het vooral leuk hoe er les gegeven wordt en de dingen die Jeroen zei vond ze erg leuk en interessant. Ik merkte in de les dat ze allebei een boost van de middag hadden. Wieke had een ontzettend leuke aanpak en de groep pakte het ook heel goed op."

12-jarige over Zomerfluit:
"Het was voor mij heel leerzaam, het was heel leuk om te spelen met z’n allen. Ik vond het ook heel fijn om een buddy te hebben, ze heeft me heel goed geholpen."